Restoran dekorasyonu nasıl olmalı diye düşünüyorsanız, müşterileri etkilemek için restoran tasarımı ipuçlarını içeren bu kılavuz tam da size göre! Tüketiciler, restoranınızı her zaman yemekleriniz için ziyaret etmez. Özellikle yeni müşteriler yemeklerinizin tadını bilmez. Bu nedenle restoranın atmosferine göre seçim yaparlar.
Mevcut müşteriler ise yemekler güzel olsa bile onlara ilgi çekici bir ortam sunmadıysanız, mekanın kokusu müziği ya da dizaynı gibi diğer faktörlerden hoşlanmadılarsa onların geri gelmesini sağlayamazsınız. Şimdi sizinle müşteri çekiciliği için restoran dekorunun nasıl yapılması gerektiğinden bahsedelim…
Restoran Dekorasyonu Nasıl Olmalı?
Giriş ve Bekleme alanı
İlgi çekici bir dekor için giriş bölümü anahtardır. Bu bölümün tasarımında, restoranın önünden geçen kişilerin iç mekanı merak etmesini tetikleyecek unsurlar kullanılmalıdır. Işıltılı bir giriş, küçük bir bekleme koltuğu ve akustik bir müzik tercih edilmelidir.
Kapasite ve Mobilya Yerleşimi
Restoran tasarımı yapılırken kapasite ve oturma grupları arasında çok iyi bir denge oluşturulmalıdır. Sahip olunan alana göre masa, sandalye ya da koltuklar seçilmelidir. Misafirlerin sıkışarak oturmasına engel olunmalıdır. Ayrıca yerleştirilen oturma grupları arasındaki mesafe de, onların gelip geçerken rahat edebilmeleri için önemlidir.
Aydınlatma
Gerçek şu ki; aydınlatma yapılan restoran dekorunu bozabilir ya da ekstra puan kazandırabilir. Hem yoldan geçen kişiler, hem de iç mekana giren müşterilerin dikkatini çekecek ilk şey ışıklandırmadır. Doğru aydınlatma, ziyaretçilerin genel izlenimini iyileştirebilir. Restaurant dekorasyonu söz konusu olduğunda, doğal ışık ile elektriğin kombinasyonundan oluşan bir aydınlatma kullanılmalıdır. Alanın daha sıcak hale gelmesi için de sıcak ışıklandırma tercih edilmelidir.
Müzik ve Ses
Müzik, restoranların olmazsa olmaz parçasıdır. Hem sessizliği bozar, hem de duygulara hitap eder. Fakat müşteriler yüksek sesli müzikten hoşlanmazlar. Bunun için iç mekana büyük bir hoparlör koymak yanlış tercihtir. Restoran dekorasyonu sırasında mekanın farklı yerlerine stereo sistemi kurulmalıdır. Bu, restoranın farklı alanlarından gelen yumuşak müziği yankı oluşturarak dağıtacak en son teknoloji ürünüdür.
Tercih edilen müzik türü ise kesinlikle restoranın konseptine bağlı kalmalıdır. Örneğin yumuşak fon müzikleri kullanılabilir. Bunun işletme sahibine 3 artısı olacaktır.
- 1.Çalışanların işini daha severek yapması
- 2.Müşterilerin daha mutlu hissetmesi
- 3.Restoranın imajının iyileşmesi
Demografi
Restoran tasarımı için en önemli noktalardan biri demografiye odaklanmaktır. Çünkü tasarımın nasıl olacağı, müşterilerin kimlerden oluşacağıyla direk bağlantılıdır. Örneğin iş dünyasına hitap eden bir restoran dekorasyonu modern, çekici, düzenli ve şık olmalıdır. Hedeflenen kitle gençler ve üniversite öğrencileriyse, tasarımda retro tarzda mobilyalara, süslemelere, müzik tabanlı duvar kağıtlarına, neon ve parlak renklere yer verilebilir.
Havalandırma ve Isıtma
HCA anahtar teslim dekorasyon yapan bir şirkettir. Bu nedenle restoran dekorasyonu hizmetinde, havalandırma ve ısıtmaya kadar tüm detayları plana dahil etmektedir. Bu iki unsur işletme sahipleri tarafından genellikle ihmal edilir. Ancak bunlar, restaurant işletmeciliğinin en kritik alanlarıdır. Çünkü hiç kimse soğuk bir yerde yemek yemek istemez. Yazın sıcağında da bunaltıcı bir mekanda olmak istemez.
Bu nedenle müşterilerin hoş tutulması için ısıtma ve klima sisteminin iyi bir şekilde konumlandırılması gerekiyor. Ayrıca havalandırma da bir o kadar önemli. Mutfaktan gelen yoğun koku ve dumanların, müşterilere ulaşmadığından emin olunmalıdır.
Mutfak Düzeni
Açık konseptli bir restoran olmayacaksa, işletme sahibi mutfak düzenini nasıl olsa müşteri görmüyor diye ikinci plana atmak isteyebilir. Ancak mutfak üretimin merkezi olduğu için HCA’nın dekore ettiği restoranlarda, bu alanı verimli bir şekilde tasarlamak için büyük çaba gösterilmektedir. İlk hedef tıkanıklığı önlemek ve personelin rahatlıkla yemek pişirmesini, hareket etmesini ve temizlik yapmasını sağlamaktır.
Yapılan araştırmalar yiyecek hazırlama, pişirme ve sunma süresinin iyi ayarlanabilmesi için alanın en az yüzde 30’unun mutfağa ayrılması gerektiğini göstermektedir. Bu işleri daha akışkan hale getirecektir. Ayrıca mükemmel bir tasarım için mutfak bölümünün havalandırma sistemi de düşünülmelidir. Pişen yemeklerin kokusu iç mekana gitmemeli ve ferah bir mutfak oluşturulmalıdır.
Renk Paleti
Restoran dekorasyonu için insan psikolojisi mutlaka kullanılmalıdır. Tüketici psikolojisini konu alan birçok araştırma, renklerin beynimiz üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini kanıtladı. Belirli renklerin, belirli duyguları uyandırdığı aşikar. Restoranlar için dekorasyon ve uygulama çalışmaları yapılırken, bu durumdan faydalanılmalıdır. Kırmızın iştah açıcı etkisi, mavinin metabolizmayı yavaşlattığı, turuncu ve sarının samimi bir atmosfer yarattığı göz önünde bulundurulmalıdır.
Adınız veya takma adınız.
Geçerli e-posta adresiniz.
Örnek: https:// veya https://www